Tullverket

På tullverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Jag förstår
Tullverkets logotyp. Tillbaka till startsidan

Tullverkets anslutning till MSW skjuts upp

Måldatumet för Tullverkets anslutning till Maritime Single Window (MSW) för fartygsrapportering var satt till den 16 februari 2016. Tullverket har nu gjort bedömningen att det inte är möjligt att driftsätta enligt plan. Exakt datum för anslutning meddelas senare, men beräknas komma igång före sommaren 2016.

Den 1 oktober driftsattes den myndighetsgemensamma MSW-portalen, då Sjöfartsverkets system för fartygsanmälan och Göteborgs Hamns anmälningssystem påkopplades. Näst på tur att kopplas på var Tullverkets uppgifter för fartygsklarering och Kustbevakningens uppgifter gällande besättnings- och passagerarlistor, hälsodeklarationer och sjöfartsskydd. Denna anslutning var tänkt att ske den 16 februari 2016, men då kommer alltså Tullverkets uppgifter för fartygsklarering inte att kopplas på.

- För att undvika driftstörningar har vi valt att lansera portalen i flera steg. Nu har Tullverket gjort bedömningen att de inte kan ansluta den 16 februari 2016, säger Jaak Meri, samhällsdirektör på Sjöfartsverket.

Uppgifterna till Tullverket ska därför lämnas på samma sätt som tidigare, till dess de går att skicka via MSW. För de flesta betyder det att uppgifterna lämnas via fax. Även besluten från Tullverket kommer att meddelas på samma sätt som tidigare.

Läs mer

Framtida tullhantering, fartygstransport 
Sjöfartsverket, Maritime Single Window

Fakta

Införandet av MSW är ett samarbete mellan Tullverket, Sjöfartsverket, Kustbevakningen och Transportstyrelsen, där vi tillsammans har tagit fram en lösning med en enda kontaktpunkt. Tanken är att samma uppgift bara ska behöva lämnas en enda gång via en enda kanal, oavsett vilken av myndigheterna som ska använda uppgiften. Målet med detta är att förenkla för sjöfartsnäringen. Förändringen är också ett led i det förändringsarbete som sker inom Tullverket, vilket innebär att allt informationsutbyte mellan Tullverket och företagen ska vara elektroniskt år 2020.

A-Ö  •  Kontakta oss  •  Prenumerera på information  •  Om kakor (Cookies)

Meny