Tullverket

2016-02-24

Pressmeddelande

Tullverket beslagtar batonger och elpistoler

Tullverket har hittills i år beslagtagit en stor mängd elpistoler, fjäder- och teleskopbatonger i post- och kurirflödet. Så kallade farliga föremål får du inte ta in i Sverige utan särskilt tillstånd från den svenska polismyndigheten. Att bli dömd för smuggling av farliga föremål kan få konsekvenser.

Att tänka på innan du handlar farliga föremål via internet eller i ett annat land!

  1. Du måste ansöka om ett särskilt tillstånd från Polismyndigheten för att få ta in ett farligt föremål i Sverige.
  2. Det kan bli konsekvenser för dig att bli dömd för smuggling av farliga föremål.

Många av elpistolerna som Tullverket beslagtar i nuläget är formade att se ut som en ficklampa eller som en mobiltelefon.

Fakta om farliga föremål

Springstiletter, springknivar, knogjärn, kaststjärnor, riv- och nithandskar och batonger samt karatepinnar, blydaggar, spikklubbor eller liknande är så kallade farliga föremål och får inte föras in till Sverige utan särskilt tillstånd från den svenska polismyndigheten.

Springstiletter och springknivar är stickvapen som har en klinga som kan fällas eller skjutas ut ur skaftet med en fjädermekanism eller liknande. Knogjärn är ett vapen som består av en rad tjocka metallringar som sitter fast i varandra och som träs över fingrarna för att skydda handen och ge tyngd i slaget. Nithandskar är hårda handskar i läder utan fingrar med nitar på toppen. En batong är ett slagvapen som vanligen tillverkas av hårdgummi med en metallisk kärna. En blydagg är ett tillhygge som består av en påse fylld med blyhagel, fäst på ett skaft eller en rem. Karatepinnar består vanligtvis av två likadana träpinnar som sitter ihop med kedjor.

När Tullverket beslagtar ett farligt föremål görs en brottsutredning. Därefter förstörs föremålet.