Tullverket

2016-02-01

Nyhet

Tullmuseum öppnar sina virtuella portar

Ett museum har gått ur tiden och ett annat har öppnat sina portar för allmänheten. På Tullverkets webbplats tullverket.se finns nu ett digitalt museum som efterträder det fysiska Tullmuseum som har slagit igen sina portar. Passa på och gör en rundvandring och upplev en del av Sveriges historia.

 

Ända sedan slutet av 1800-talet har Tullverket samlat museiföremål med tullanknytning. 1927 öppnades Tullmuseum för allra första gången. Museet har därefter under årens lopp bytt både adress och skepnad – och nu har det flyttar ut på internet via tullverket.se och Instagram.

– Det här är ett sätt att göra vår svenska tullhistoria tillgänglig för fler, säger Anette Malmberg, kommunikationschef. Istället för att våra besökare ska anpassa sig till öppettider och en fysisk adress kan nu alla, oberoende av var i världen de befinner sig, kika in på museet och beundra gamla föremål, häpna över smugglarhistorier och lära sig om vår historia.

Brett utbud av historia

På Tullmuseum kan du göra en rundvandring, lyssna på tullarhistorier och fördjupa dig i temautställningar.

Rundvandringen är gjord som om du strövade omkring i ett fysiskt museum. Du rör dig från rum till rum och tittar i olika montrar. De föremål som intresserar dig mest kan du se närbilder av och läsa mer detaljerade beskrivningar om.

I olika temautställningar kan du läsa fördjupad information om och se fler bilder kring ett visst ämne. Just nu kan du fördjupa dig i en temautställning om Tullverkets historia och en om Tullverkets gradbeteckningar. Du kan även lyssna på tullarhistorier där tulltjänstemän berättar om händelser som de har varit med om.

På  Tullverkets konto tullmuseum på Instagram kan du titta på äldre foton ur Sveriges tullhistoria.

Tillgängligt ur flera perspektiv

Tillgängligheten på Tullmuseum handlar inte bara om dess digitala format och placering på internet. Museet är byggt för att kunna besökas på olika skärmstorlekar, från mobiltelefonen till en surfplatta eller en dator. Vidare är museet anpassat för att förenkla för funktionshindrade besökare. Bland annat har samtliga bilder en beskrivande bildtext som kan läsas upp av synskadades skärmläsningsprogram. Förhoppningen är att också kunna erbjuda en engelsk version av rundvandringen inom en inte alltför avlägsen framtid.

Upptäck nya Tullmuseum