Tullverket

På tullverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Jag förstår
Tullverkets logotyp. Tillbaka till startsidan

2015-12-22

Myndighetsgemensam webbguide ska förenkla för livsmedelsimportörer

Ett myndighetssamarbete mellan Tullverket, Livsmedelsverket och Jordbruksverket har nu mynnat ut i den webbaserade Livsmedelsguiden. Det är en webbguide som riktar sig till företagare som funderar på att börja importera livsmedel till Sverige. Guiden är tänkt att underlätta de första stegen för den som ska sätta sig in i de regelverk och bestämmelser som omger just livsmedelsimport.

Livsmedelsimport från länder utanför EU är ett krångligt område. Det omfattas av många regler på både nationell nivå och EU-nivå. Reglerna ska garantera oss EU-medborgare säkra livsmedel och skydda europeiska företag från prisdumpning. Men dessvärre gör också reglerna att det blir svårare för företagare att importera livsmedel.

Undersökning avslöjade stora svårigheter

Under 2014 genomfördes en Demoskop-undersökning där företagare tillfrågades hur de upplever informationen kring livsmedelsimport. De tillfrågade företagarna svarade unisont att de upplevde att det var svårt att skapa sig en sammanhållen bild av hur livsmedelsimport fungerar och svårt att förstå vilken myndighet som ansvarar för vad i importprocessen.För att underlätta för företagarna har de tre myndigheterna Tullverket, Livsmedelsverket och Jordbruksverket gått samman och skapat den webbaserade Livsmedelsguiden. Guiden finns på företagarsajten verksamt.se.

– Vårt mål med Livsmedelsguiden är att den ska ge en översiktlig bild av vad små och medelstora livsmedelsföretagare behöver tänka på och var de kan söka svar på sina frågor när de startar sina importverksamheter, säger Anette Malmberg, kommunikationschef på Tullverket.

Användarnas behov styr utformningen

Myndigheterna har hämtat inspiration i Storbritanniens myndighetsgemensamma webbplats gov.uk. Den brittiska webbplatsen bygger på grundliga användartester och har gjort sig känd för att vara mottagaranpassad och mycket lättanvänd.

– Utöver de tester och undersökningar som gov.uk har gjort på sina guider planerar vi att genomföra egna användartester av webbguiden. Det gör vi i linje med Tullverkets fokus på behovsdriven utveckling, säger Anette Malmberg.

Ett begripligt språk nyckel till kunskap

Enligt Demoskop-undersökningen upplevdes myndigheternas språk som krångligt och byråkratiskt och som ett stort hinder för att ta till sig informationen om livsmedelsimport. Därför är en grundpelare i Livsmedelsguiden just språket som är enkelt, modernt och begripligt.

Totalt har runt 20 personer – från experter till skribenter – bidragit till att göra verklighet av Livsmedelsguiden.

Mer information
Livsmedelsguiden

A-Ö  •  Kontakta oss  •  Prenumerera på information  •  Om kakor (Cookies)

Meny