Tullverket

2016-10-31

Nyhet

Tusentals köpare av droger på nätet identifierade

Tullverket har tillsammans med Polismyndigheten identifierat över 20 000 narkotikaköp, och drygt 3 000 köpare, inför och i samband med en internationell aktionsvecka under förra veckan mot handel av droger och vapen på internet. Identifieringen har varit möjlig för att Tullverket och polisen bedrivit ett antal framgångsrika ärenden mot narkotikasäljare på Darknet.

Under hösten 2015 genomförde Tullverket en utredning som omfattade drygt 3 000 försäljningar av narkotika. Två män åtalades i juli 2016 misstänkta att tillhöra de största försäljarna av narkotika via internet i Sverige under åren 2014, 2015 och början av 2016. I den här utredningen identifierades över 2 000 köpare av narkotika som bland annat ligger till grund för förra veckans insats tillsammans med polisen.

Den öppna marknaden av framför allt narkotika på Darknet (TOR-nätverket) har ökat under flera år, och det brottsbekämpande arbetet försvåras av att handeln genomförs på krypterade internetsidor som anonymiserar både säljare och köpare. Försäljningen sker dessutom genom den digitala valutan bitcoin. I huvudsak är det droger, som bland annat fentanyl, som säljs på Darknet, men även vapen, identitetshandlingar och kreditkortsinformation säljs på sidorna. 

– All samverkan, både nationell och internationell, ser Tullverket som en framgångsfaktor i kampen mot att bekämpa organiserad brottslighet, säger Bo Larenius, chef för Tullverkets nationella samordning. Den här insatsen är ett utmärkt exempel på hur Tullverket och Polismyndigheten tillsammans bidrar till att minska tillgången på narkotika och vapen i samhället, samt att sända en tydlig signal om att säljare och köpare på internet går att spåra trots krypteringar.

Enligt polisen kan dessa köpare och säljare till och med vara lättare att spåra än de som handlar på gatan, eftersom det ofta finns bevis i både datorer  och i hemmet. 

Läs mer om förra veckans operation på Polismyndighetens webbplats.

Tullverket stoppade storsäljare av narkotika – läs mer om Tullverkets tidigare utredning  som rörde köpare och säljare av narkotika via internet.

Bilden är ett beslag som gjordes under Tullverkets tidigare utredning efter att en skolklass av en slump upptäckt en gömma i ett pumphus.

Förra veckans operationen leddes av USA, och övriga länder som deltog var Sverige, Storbritannien, Australien, Nya Zeeland, Kanada, Nederländerna, Irland, Frankrike, Spanien och Finland.