Tullverket

2016-07-15

Pressmeddelande

Tullverket stoppade storsäljare av narkotika

Tullverket har satt stopp för ett stort inflöde av narkotika i landet. I dag åtalas två män, 43 och 25 år, vid Göteborgs tingsrätt. Brottsmisstanken är grov narkotikasmuggling, grovt narkotikabrott, grovt dopningsbrott, grovt penningtvättsbrott och grovt vapenbrott.

Hösten 2015 upptäckte Tullverket ett trettiotal postförsändelser med narkotika som var adresserade till postlådor med påhittade företagsnamn i industriområden utanför Göteborg. Tullverket började spana på postlådorna och ganska snart kunde en man gripas. När mannen greps hade han mindre mängder narkotika, en halvautomatisk pistol och 160 000 kronor i kontanter på sig.

Tullverkets utredning omfattar drygt 3 000 försäljningar av narkotika.
– De två åtalade männen misstänks tillhöra de största försäljarna av narkotika via internet i Sverige under åren 2014, 2015 och början av 2016. Preparaten som sålts är bland andra amfetamin, cannabis, MDMA och narkotikaklassade tabletter. I utredningen har över 2 000 köpare av narkotika kunnat identifieras, säger Pär Eriksson, Tullverkets projektledare i ärendet. All betalning har skett i den virtuella valutan bitcoin.

Parallellt med försäljningen på det så kallade Darknet har männen sålt narkotika genom att kommunicera med kunder via krypterad mejl och under fingerat namn.

De båda männen har använt en industrilokal för att hantera, förpacka och distribuera narkotika via postförsändelser till kunder både i Sverige och i ytterligare ett femtontal länder. Vid husrannsakan i industrilokalen påträffades utöver narkotika även bland annat stora mängder förpackningsmaterial, en vakuumförpackningsmaskin och en k-pist.

Utredningen visar att någon har förflyttat narkotika och stora mängder dopningsmedel från industrilokalen till ett pumphus.

– Narkotikan och dopningsmedlen som gömts i pumphuset upptäcktes av en slump av en skolklass. När klassläraren kontaktade polisen kunde vi med hjälp av teknisk undersökning knyta beslaget till en av de misstänkta, säger Pär Eriksson, Tullverkets projektledare i ärendet.

Männen misstänkts även för innehav av cirka 40 kilo amfetamin. Dessutom ska de ha levererat cirka nio kilo amfetamin till tre män som var hemmahörande i Dalarna.

Summering av värde i kronor: Värdet på såld narkotika uppgår till minst 7 miljoner kronor. Beslag av bitcoin motsvarande 130 000 kronor har beslagtagits av Tullverket liksom 160 000 kronor i kontanter.

Om de misstänkta döms riskerar de fängelsestraff på uppemot tio år.

narkotikabeslag