Tullverket

2016-04-26

Pressmeddelande

Tullverket beslagtog stora mängder narkotikaklassade tabletter

I dag väcks åtal vid Varbergs tingsrätt mot en man i trettioårsåldern som misstänks för grov narkotikasmuggling av närmare 10 500 narkotikaklassade tabletter. Beslaget är ett av de större enskilda beslagen av Subutex som Tullverket har gjort.

I mitten av februari i år kom en man tillsammans med sin familj resande i en personbil från Grenå i Danmark till Varberg. Där stoppades bilen av tulltjänstemän och togs ut för tullkontroll. I bilen påträffades totalt 10 472 tabletter Subutex. Subutex är ett narkotikaklassat läkemedel som är förbjudet i Sverige och som används främst som ersättning för heroin. De narkotikaklassade tabletterna låg bland annat i påsar i mittkonsolen vid förarsätet och gömda i ett reservdäck i bagageutrymmet.

– Med tanke på att mängden narkotikaklassade tabletter var så stor finns misstankar om att de var avsedda att säljas vidare, säger vice chefsåklagaren Thomas Ahlstrand, Internationella åklagarkammaren i Göteborg.

Om den åtalade fälls i domstol riskerar han ett mångårigt fängelsestraff. Gränsen för grovt brott går vid smuggling av 600 tabletter Subutex. Värdet av de beslagtagna narkotikaklassade tabletterna uppskattas till mellan 1 miljon kronor och 3,1 miljoner kronor i missbrukarledet.

Under år 2015 beslagtog Tullverket totalt 714 818 narkotikaklassade tabletter av olika slag.

Tullverket har i det här ärendet samarbetat med fransk polis eftersom mannen är hemmahörande i Frankrike.

För mer information och bilder: Tullverkets presstjänst, 0771-450 590