Tullverket

2016-05-18

Pressmeddelande

Kurir gömde narkotika i yoghurt

I dag åtalas en kvinna och två män vid Göteborgs tingsrätt för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling av totalt 198 gram heroin och 444 gram kokain. Narkotikan smugglades i så kallade sväljarkapslar som är avsedda att smugglas i kroppen. När kapslarna var ute ur kroppen gömde kvinnan dem i flaskor med drickyoghurt.

Två skålar, en med sväljarkapslar som innehåll herion och en med yoghurten de gömdes i.

I den vänstra skålen ligger sväljarkapslar med heroin och den högra innehåller yoghurten som kapslarna gömdes i.

Den 7 mars 2016 – efter en längre tids spaning – observerar Tullverkets spanare att en misstänkt kvinnlig narkotikakurir överlämnar en flaska med drickyoghurt till en av två män som hon träffar på en restaurang utanför Göteborg. Kort efter mötet grips kvinnan och de två männen av tulltjänstemän. Flaskan med drickyoghurt visade sig innehålla 10 sväljarkapslar med totalt 99 gram heroin.

När kvinnan grips påträffas ytterligare tre flaskor med drickyoghurt  i hennes handväska som även de innehöll sväljarkapslar med narkotika – totalt 10 kapslar med 99 gram heroin och 45 kapslar med 444 gram kokain.

Kvinnan hade tidigare kommit resande från Spanien, där hon bor, via Tyskland till Sverige. De båda männen är hemmahörande i Göteborg respektive Oslo.

Tullverket tog totalt 2,8 kg heroin och 83 kg kokain i beslag under 2015.

För mer information och bilder kontakta Tullverkets presstjänst, 0771 – 450 590

Läs mer om kontroller på och av kroppen.