Tullverket

På tullverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Jag förstår
Tullverkets logotyp. Tillbaka till startsidan

Skjutvapen och ammunition

Du behöver alltid anmäla till Tullverket när du för ett vapen över gränsen. Hur det går till och vilka tillstånd du behöver beror på hur du passerar gränsen och vad du har för licens för ditt vapen.

När du tar med dig ett vapen till eller från Sverige kan det krävas tillstånd från den svenska polismyndigheten eller från Inspektionen för strategiska produkter. Kontakta respektive myndighet för att ta reda på vad de kräver.

Polismyndigheten
Inspektionen för strategiska produkter

Anmäl vid gränsen

Innan du ska passera en svensk gräns med ditt vapen ska du fylla i och ta med dig blanketten ”Deklaration för skjutvapen och ammunition” eller "Uppgift om införsel eller utförsel av skjutvapen för annat ändamål än tillfällig jakt eller tävling". Vid gränsen ska du lämna in blanketten, och de eventuella tillstånd som krävs, till en tulltjänsteman. Det gör du vid en så kallad ”röd punkt”. Den hittar du i röd gång eller röd fil i tullfiltret.

Deklaration för skjutvapen och ammunitionWord

Uppgift om införsel eller utförsel av skjutvapen för annat ändamål än tillfällig jakt eller tävlingPDF

Nya regler från den 1 maj 2016

Du som för ett vapen över Sveriges gräns från ett land utanför EU måste alltid fylla i ett enhetsdokument som du lämnar till en tulltjänsteman vid gränsen.

 1. Enhetsdokument (Word)Word
 2. Enhetsdokument (pdf)PDF
 3. Deklarationshjälp
 4. Läs mer om reglerna i tullordningenPDF

Undantag till regeln

Du som är bosatt i Norge och ska jaga eller tävla i Sverige under kortare tid än tre månader behöver inte fylla i ett enhetsdokument.

Om det inte finns någon tulltjänsteman på plats gör du din anmälan på något av följande sätt:

 • Använd telefonen som sitter i röd gång eller fil vid tullfiltret.
 • Ring det telefonnummer som står på en affisch i röd gång eller fil vid tullfiltret.
 • Lämna deklarationen i en brevlåda i röd gång eller fil vid tullfiltret.
 • Ta dig till närmaste tullklareringsexpedition.
 • Kontakta en uniformerad tulltjänsteman (till exempel om du reser med tåg).
 • Om du passerar gränsen till Sverige utan att kunna välja röd fil eller gång (om du till exempel reser med direkttåg mellan Danmark och Sverige) ska du ringa till Tullverkets vakthavande befäl på telefonnummer +46 (0) 40-661 32 20.

Anmäl via internet

Du som har giltig svensk, finsk, norsk och dansk vapenlicens (eller motsvarande) kan använda Tullverkets elektroniska skjutvapendeklaration.

I den elektroniska skjutvapendeklarationen kan du anmäla skjutvapen och ammunition

 • om du ska jaga eller tävla i Sverige under kortare tid än tre månader (gäller dig som har permanent innehavstillstånd för vapen i Finland, Norge eller Danmark)
 • om du ska resa genom Sverige för jakt eller tävling i Danmark, Norge eller Finland (gäller dig som har permanent innehavstillstånd för vapen i Danmark, Finland eller Norge)
 • om du ska jaga eller tävla i andra länder (gäller dig som har svensk vapenlicens).

» Skjutvapendeklaration för vapeninnehavare med svensk vapenlicens

» Skjutvapendeklaration för vapeninnehavare med permanent vapentillstånd i Danmark, Norge och Finland

Avregistrera deklarationen när du kommer hem

När du kommer hem behöver du inom 20 dagar avregistrera din skjutvapendeklaration. Du avregistrerar deklarationen genom att logga in med ditt deklarations-id, markera rutan Avregistrera och trycka på Slutför.

Anmäl paket med vapen

Ett paket som innehåller vapen ska alltid anmälas vid gränsen. Det är den som fraktar vapnet som ansvarar för att anmäla det till Tullverket vid gränsen. Den som fraktar vapnet behöver ta sig till en så kallad ”röd punkt” och lämna in ett ifyllt exemplar av blanketten "Uppgift om införsel eller utförsel av skjutvapen och ammunition för annat ändamål än tillfällig jakt eller tävling" samt visa eventuella tillstånd och licenser.

Om ett vapen skickas från ett land utanför EU, kommer mottagaren att få betala tull och andra eventuella skatter.

Betala tull och skatt

Du som för ett vapen eller vapendelar över gränsen från ett annat EU-land behöver inte betala varken tull, moms eller andra skatter.

Om du för ett vapen eller vapendelar över gränsen från ett land utanför EU är reglerna olika beroende på om du skickar hem det i ett paket, eller hur du reser in i Sverige.

 • Du som tar emot vapnet eller vapendelarna i ett paket ska betala eventuell tull, moms och andra skatter.
 • Du som reser med kommersiellt flyg eller färja får tull- och skattefritt ta med dig varor till ett värde av 4 300 kronor. Du som reser på annat sätt får tull-, moms- och skattefritt ta med dig varor till ett värde av 3 000 kronor. I de här beloppen ingår alla varor, förutom alkohol och tobak, som du köper under resan.
  Tänk på att du måste transportera vapnen personligen!
  Om värdet på dina varor överstiger det tull-, moms- och skattefria beloppet behöver du anmäla det till Tullverket vid gränsen till Sverige och betala eventuell tull, moms och andra skatter.

Ljuddämpare

Ljuddämpare är tillståndspliktiga i Sverige. Det betyder att du behöver ha ett tillstånd för ljuddämparen från ditt hemland och ett införseltillstånd som är utfärdat av Polismyndigheten i Sverige. Införseltillståndet ska omfatta både skjutvapen och ljuddämpare.

Läs mer hos Polismyndigheten

Frågor och svar


Jag har bjudit in en vän från Tyskland för att jaga älg här i Sverige. Vilka regler gäller då?

Din vän behöver ha ett europeiskt vapenpass för det vapen och den ammunition som hon eller han tar med sig. Vapenpasset utfärdas av en behörig myndighet i hemlandet. Vännen behöver också i god tid söka tillstånd hos polismyndigheten på den ort i Sverige där vännen reser in. Kontakta den svenska polismyndigheten för mer information.

När vännen åker in i Sverige ska han eller hon visa upp sitt vapen, ammunition, vapenpass, tillstånd och ett ifyllt exemplar av blanketten Deklaration för skjutvapen och ammunition. Blanketten består av tre likadana sidor. Fyll i alla tre och lämna in den första sidan.

Vid utresan ska vännen återigen visa upp vapen och ammunition, och lämna in sidan två av blanketten Deklaration för skjutvapen och ammunition. Den tredje och sista sidan av blanketten behåller din vän själv.

Min släkting från Holland vill ta med sin ljuddämpare till Sverige när hon ska jaga här. Vilka regler gäller då?

Din släkting får jaga eller tävla med en ljuddämpare till ett skjutvapen om hon har ett permanent tillstånd för ljuddämparen från behörig myndighet i Holland. Hon behöver också ett införseltillstånd från Polismyndigheten som omfattar både skjutvapnet och ljuddämparen.

En vän till mig kommer från Norge och ska jaga. Han vill också jaga med en ljuddämpare, är det ok?

För att få föra in en ljuddämpare från Norge till Sverige krävs ett införseltillstånd som utfärdas av Polismyndigheten. Införseltillståndet ska omfatta både skjutvapnet och ljuddämparen sker endast i begränsad omfattning och enligt de förutsättningar som gäller för svenska vapeninnehavare. Ta kontakt med den polismyndighet där införseln ska ske för mer information.

Jag ska åka till en vapenmässa i Frankrike och köpa ett gevär. Vilka regler gäller när jag kommer hem till Sverige?

Du behöver söka tillstånd eller vapenlicens från svensk polismyndighet. Om du redan innan du åker vet vilket vapen du ska köpa kan du söka vapenlicens för vapnet hos polismyndigheten på din bostadsort. I annat fall räcker det med ett tillstånd. Vidare behöver du ett överföringstillstånd för vapnet, som utfärdas av behörig myndighet i Frankrike.

När du passerar gränsen till Sverige ska du visa upp ditt nya vapen, vapenlicensen eller tillståndet och överföringstillståndet. Du ska också lämna in ett ifyllt exemplar av blanketten Uppgift om införsel eller utförsel av skjutvapen för annat ändamål än tillfällig jakt eller tävling.

Jag ska åka till USA och tävla i pistolskytte. Vad behöver jag tänka på?

Ta kontakt med den amerikanska ambassaden för att ta reda på vilka bestämmelser som gäller i USA. När du lämnar Sverige måste du anmäla ditt vapen till Tullverket. Om du har svensk vapenlicens kan du anmäla vapnet via internet i vår elektroniska skjutvapendeklaration.

Kan jag beställa en ljuddämpare till min älgstudsare via internet från USA?

Ljuddämpare räknas som vapen enligt vapenlagen. Därför behöver du ett tillstånd från svensk polismyndighet. När du har fått tillstånd för ljuddämparen kan du beställa den. Tänk på att du behöver betala tull och skatt till Tullverket för din importerade ljuddämpare.

Jag ska åka till USA på semester och vet att man kan köpa tomhylsor och kulor billigt där. Är det okej eller måste jag ha något tillstånd för att ta med grejerna till Sverige?

Tomhylsor och kulor räknas inte som ammunition i vapenlagen. Därför kan du ta med dem till Sverige utan tillstånd. Tänk dock på att du inte kan ta med dig tändhattar hem utan tillstånd eller vapenlicens, eftersom tändhattar räknas som ammunition i vapenlagen.
Om du reser med kommersiellt flyg eller fartyg får du ta med dig varor till ett värde av 4 300 kronor till Sverige utan att betala några avgifter för dem. Om du reser på annat sätt är det avgiftsfria beloppet 3 000 kronor. I de här beloppen ingår alla varor, förutom alkohol och tobak, som du köper under resan.

Jag funderar på att köpa en replika från Tyskland. Får jag ta hem den till Sverige?

Ja, du får ta hem den. Du behöver inget tillstånd från svenska polismyndigheten för vapenrepliker, eller vapenattrapper, som har en konstruktion som innebär att en projektil aldrig kan skjutas ut ur vapnet.

Andra länders in- och utförselbestämmelser

In- och utförselbestämmelser för andra länder tar du reda på genom att kontakta respektive lands ambassad eller konsulat.

Blanketter

Uppgift om införsel eller utförsel av skjutvapen för annat ändamål än tillfällig jakt och tävling
Deklaration för skjutvapen och ammunitionWord (vid jakt och tävling)

Mer information

Vapenhandel (kommersiell import)
Skjutvapendeklaration via internet

Hittade du vad du sökte?
Ja Nej
Vad kan vi förbättra på sidan?
Jag är kvinna man annat Varför frågar vi?
Tack för att du tog dig tid. Ditt svar hjälper oss att förbättra vår webbplats.


Uppdaterad: 2016-09-16

A-Ö  •  Kontakta oss  •  Prenumerera på information  •  Om kakor (Cookies)

Meny