Tullverket

På tullverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Jag förstår
Tullverkets logotyp. Tillbaka till startsidan

Internethandel från ett land utanför EU

Den här sidan riktar sig till dig som är privatperson och beställer varor över internet. När du beställer eller köper en vara på nätet från ett land utanför EU måste du betala eventuell tull, moms och andra skatter – det vill säga importera varan. Det räknas som att varan importeras när du köpt eller beställt den på nätet från en privatperson eller ett företag, ropat in den på nätauktion, köpt den via postorder eller vunnit den på internet.

Om försändelsen innehåller varor med ett sammanlagt värde på högst 1 400 kronor behöver du inte betala någon tull – momsen däremot måste du alltid* betala.

Vem deklarerar importen av din vara?

I de fall som PostNord eller ett kurirföretag är transportörer ingår även att de deklarerar importen av dina varor. Som underlag till tulldeklarationen behöver de fakturor och andra handlingar. Därför är det viktigt att dessa finns bifogade till försändelsen.

Om fakturan är i en utländsk valuta ska priset räknas om till svenska kronor. Det är viktigt att tänka på att den växelkurs som priset beräknas på inte nödvändigtvis är densamma som när du ska betala fakturan.

Uppgift om månadens växelkurs finns på vår webbplats eller hos TullSvar, 0771-520 520.

Hur mycket tull ska du betala?

Tullsatsen varierar från 0-20 % beroende på varuslag. Tullsatsen beräknas på varans inköpspris med tillägg av frakt och eventuell transportförsäkring. Om försändelsen innehåller varor med ett sammanlagt värde på högst 1 400 kronor behöver du inte betala någon tull, men momsen får du däremot betala. Befrielsen gäller inte för tobaksvaror, parfym, luktvatten eller för varor som kräver införseltillstånd.

Hur mycket är momsen?

Momsen är 25 % på alla varor utom för livsmedel, där den är 12 %, och för exempelvis tidningar, där den är 6 %. Momsen beräknas på inköpspris, fraktkostnad och tullavgift.

* Utländska periodiska publikationer med ett sammanlagt värde av högst 300 kronor är befriade från moms.

Tillkommer det andra avgifter?

Förutom tull och moms betalar du också en importdeklarationsavgift. Det är en avgift som PostNord eller kurirföretaget tar ut för att tulldeklarera din försändelse.

Importavgifterna betalar du när du hämtar din försändelse.

Ta reda på vilka avgifter som tillkommer innan du beställer så att det slutliga priset inte blir en överraskning.

Med hjälp av vår Avgiftsguide kan du beräkna din slutliga kostnad.

Exempel: Mobiltelefonskal i plast från Kina

Pris på internet: 1 500 kr
Frakt och försäkring: 50 kr
Tull 6,5 procent: 1 550 x 6,5 % = 100 kr
Moms 25 procent: (1 550 + 100) x 25 % = 412 kr    Importdeklarationsavgift: 125 kr

Totalt: 2 187 kr (1 500 + 50 + 100 + 412 + 125)

Returnera en vara du köpt via internet

Om du som privatperson vill returnera en vara som du har köpt via internet ska du göra det inom 3 månader, räknat från den dag Tullverket tog emot din tulldeklaration. Du ska då skicka in en begäran om återbetalning och bifoga en kreditnota eller annat bevis på att varan har returnerats.

Tullverket ogiltigförklarar sedan tulldeklarationen och betalar tillbaka importtullen till dig. Begäran om återbetalning skickar du antingen in på ett vanligt papper, eller så använder du blanketten "Ansökan om återbetalning/eftergift".

Ansökan om återbetalning/eftergift PDF

Ersättningsleveranser

Om du får en ersättningsleverans betraktar vi det som en vanlig import, det vill säga du får betala tull och moms. Om du vill ansöka om återbetalning av tull och moms för ursprungsvaran ska du först returnera den. Sen skickar du din ansökan i form av ett brev till oss. Till brevet ska du bifoga bevis på att varan har returnerats, t.ex. en kreditnota eller något annat dokument som visar att mottagaren har godtagit returen.

Att tänka på

  • Varumärkesförfalskning och piratkopiering förekommer överallt i världen och alla sorters varor förfalskas i dag, exempelvis kläder, skor, solglasögon, väskor men även batterier, läkemedel, bil- och flygplansdelar. Tänk på att många förfalskade varor säljs via internet.
     
    Att köpa förfalskade varor - vad innebär det?PDF
  • Vissa varor omfattas av särskilda bestämmelser, det vill säga restriktioner. Exempel på sådana varor är läkemedel, alkohol, parfymer, tobaksvaror, vapen och explosiva varor samt utrotningshotade växter och djur. För att få föra in en restriktionsvara behöver du i regel ett införseltillstånd eller en registrering hos berörd myndighet. 

Mer information

Saknar du ditt paket?

Hjälpte informationen på sidan dig?
Ja Nej
Vad kan vi förbättra på sidan?
Tack för att du tog dig tid. Ditt svar hjälper oss att förbättra vår webbplats.Uppdaterad: 2015-06-02

A-Ö  •  Kontakta oss  •  Prenumerera på information  •  Om kakor (Cookies)

Meny