Tullverket

På tullverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Jag förstår
Tullverkets logotyp. Tillbaka till startsidan

Internethandel från annat EU-land

Varor som du beställer eller köper inom EU behöver du normalt inte anmäla till oss. Tänk på att det för vissa varor finns krav på införseltillstånd.  

Är du företagare kan du behöva tillstånd från andra myndigheter för att ta in vissa varor. Du behöver också ta kontakt med Skatteverket vad gäller momsredovisning. I vissa fall kan du även behöva lämna intrastatredovisning av din varuhandel till Statistiska Centralbyrån, SCB.

Varor som du beställer från ett EU-land räknas i de flesta fall, som inrikeshandel. Du behöver inte betala någon tull. Moms betalar du enligt momssatsen i avsändarlandet och den ska vara inkluderad i priset. Speditören tar inte ut någon speditionsavgift.

Tull och moms i vissa fall

Det finns vissa områden som ingår i EU:s tullområde men inte i dess skatteområde. Exempel på områden är Åland och de engelska kanalöarna, Jersey, Guernsey m.fl. Det innebär att när man köper en vara från något av dessa områden ska den deklareras för tullverket. Varan blir tullfri men moms ska betalas i Sverige.

Du kan även få betala moms, tull och postens avgifter om du beställer en vara från ett EU-företag, som i sin tur gör en beställning av varan från ett land utanför EU, till exempel USA. Skickar företaget din vara direkt till Sverige från ett land utanför EU ska den förtullas.

Ta reda på var din vara kommer ifrån innan du beställer!

Restriktionsvaror

Varje EU-land har rätt att stoppa varor som omfattas av särskilda bestämmelser för skydd av miljö, hälsa och säkerhet. Exempel på sådana varor är vapen, sprutor, kanyler, läkemedel, utrotningshotade djur och växter, vin och sprit. För att få föra in en restriktionsvara behöver du i regel ett införseltillstånd eller en registrering hos berörd myndighet.

Dela:
Kontakta oss  •  Prenumerera på information  •  Om webbplatsen  •  Om kakor (Cookies)