Tullverket

På tullverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Jag förstår
Tullverkets logotyp. Tillbaka till startsidan

Moms, redovisa till Skatteverket

Momsregistrerade företag ska redovisa sin importmoms till Skatteverket i stället för till Tullverket.

Alla företag som vid importtillfället är momsregistrerade hos Skatteverket ska redovisa importmomsen i sin momsdeklaration, inte i importdeklarationen.

Om företaget inte är momsregistrerat ska importmomsen däremot betalas till Tullverket. Det gäller även om den som är momsregistrerad importerar för privat bruk.

Information om underlaget för att beräkna importmoms finns på tullräkningen. Om du inte får någon egen tullräkning utan använder ett ombud som får tullräkningen, ska ombudet förse dig med uppgifterna. Om du har Mina sidor kan du även hitta uppgifterna där i tjänsten "Underlag momsredovisning".

Skatteverket

Har du frågor som rör redovisningen av moms vid import eller hur du räknar ut beskattningsunderlaget för moms kan du kontakta Skatteverket. Behöver du däremot hjälp med tullräkningar, importdeklarationer, omprövning av tullvärdet vänder du dig till Tullverket.

Eori-nummer kontra momsregistreringsnummer

Det är viktigt att Tullverket kan se om ett företag är momsregistrerat eller inte. För svenska företag är detta normalt inget problem eftersom de i regel har sitt organisationsnummer som ”bas” i sitt momsregistrerings-nummer, och dessa företag automatiskt uppdateras genom uppgifter från Skatteverket.

Var extra uppmärksam om:

  • Företaget är momsregistrerat i Sverige och har Eori-nummer från andra medlemsstater. Om det svenska momsregistreringsnumret inte är inlagt i den centrala Eori-databasen, så måste du kontakta registreringsmyndigheten i det land där du fått Eori-numret och be dem lägga in det, så att svenska Tullverket kan validera det.
  • Företaget är från ett land utanför EU, har ett svenskt Eori-nummer som börjar med antingen 444, 502 eller 302 och är momsregistrerat i Sverige. Framför allt är det 444-företagen som måste kontakta svenska Tullverket och ange sitt svenska momsregistreringsnummer.

Om företaget har ett svenskt Eori-nummer så kan du uppdatera ditt momsregistreringsnummer under Namn- och adressändring.

Mer information om Eori-nummer

Är företaget momsregistrerat?

Genom att söka information på VIES (VAT Information Exchange System) kan du som ombud få information om ett företag är momsregistrerat eller inte.

VIES (VAT Information Exchange System) Kontroll av momsregistreringsnummer

Hittade du vad du sökte?
Ja Nej
Vad kan vi förbättra på sidan?
Jag är kvinna man annat Varför frågar vi?
Tack för att du tog dig tid. Ditt svar hjälper oss att förbättra vår webbplats.


Uppdaterad: 2016-03-31

A-Ö  •  Kontakta oss  •  Prenumerera på information  •  Om kakor (Cookies)

Meny