Tullverket

På tullverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Jag förstår
Tullverkets logotyp. Tillbaka till startsidan

Hundsmuggling

Hundar är inte en vara som alla andra. Köp aldrig en hund – i Sverige eller i utlandet – utan att noga kontrollera dess bakgrund.

Som hundköpare kan du bidra till att stoppa smugglingen av hundar genom att kontrollera deras bakgrund noga. På så sätt bidrar du till att djur inte får lida och att vi inte får smittsamma sjukdomar till Sverige.

Det förekommer att hundar hämtas i länder där priserna är lägre än i Sverige, för att sedan säljas här till ett betydligt högre pris. Smugglingen medför ofta att hundvalparna separeras för tidigt från sin mamma och tvingas utstå långa och tuffa transporter. Dessutom är de sällan vaccinerade och avmaskade och kan därför vara smittade med både rabiesvirus och dvärgbandmask.

Att tänka på vid köp av hund

Den som vill köpa en svensk hundvalp ska alltid begära köpehandlingar. I handlingarna ska det framgå var hunden kommer ifrån, vem som säljer den samt att hunden är besiktigad av veterinär, grundvaccinerad och frisk. Man bör också kräva att få besöka modertiken i dess hemmiljö för att försäkra sig om att det rör sig om en svensk uppfödning. Hundar över fyra månader ska vara ID-märkta. Rashundar ska levereras med stamtavla.

Den som vill köpa en utlandsfödd importerad hund bör själv skaffa sig kontakten med uppfödaren i utlandet för att försäkra sig om att allt gått rätt till. De svenska rasklubbarna kan vanligen hjälpa till.

Smuggling och smittrisker – vem gör vad?

Jordbruksverket sätter upp villkor för att resa med djur. Vissa villkor är redan bestämda av EU gemensamt. Resevillkoren skyddar Sverige mot farliga sjukdomar. Om potentiellt smittfarliga djur upptäcks vid gränsen eller i landet beslutar Jordbruksverket vad som ska göras med djuret.

Tullverket kontrollerar att de som reser med sina djur följer bestämmelserna, och ser till att de djurägare och importörer som bryter mot bestämmelserna lagförs.

Mer information

Hund och katt
Jordbruksverket

Dags att köpa hund?

Hundar i bildäck
Hund i låda

Tipsa oss!

Om du misstänker smuggling av hundar, ring 0771-520 520. När du möts av vårt talsvar väljer du "Tipsa om smuggling" (3).

Du kan även skicka e-post och tips om smuggling.

Hittade du vad du sökte?
Ja Nej
Vad kan vi förbättra på sidan?
Jag är kvinna man annat Varför frågar vi?
Tack för att du tog dig tid. Ditt svar hjälper oss att förbättra vår webbplats.


Uppdaterad: 2016-09-21

A-Ö  •  Kontakta oss  •  Prenumerera på information  •  Om kakor (Cookies)

Meny