Tullverket

På tullverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Jag förstår
Tullverkets logotyp. Tillbaka till startsidan

Transiteringsdeklaration

Om du inte lämnar föranmälan på annat sätt - i exportdeklarationen, den summariska utförseldeklarationen eller den summariska införseldeklarationen - kan du göra det i transiteringsdeklarationen i New Computerised Transit System, NCTS.

I de fall du skickar in din transiteringsdeklaration med uppgifter för föranmälan, ska ett transiteringsföljedokument, TSAD, skrivas ut. Tänker du lämna föranmälan i transiteringsdeklarationen behöver du kontrollera med din programvaruleverantör så att detta är möjligt.

Vem är ansvarig?

När föranmälan inkluderas i transiteringsdeklarationen lämnas föranmälan av den som upprättar deklarationen.

Var ska uppgifterna lämnas?

Uppgifterna för en transiteringsdeklaration lämnas alltid till avgångstullkontoret. Därför måste du tänka på att om du vill inkludera föranmälan i transiteringsdeklarationen när varor förs in till gemenskapens tullområde, måste avgångstullkontoret enligt transiteringsdeklarationen vara detsamma som införseltullkontoret i första EU-land som transporten kommer till. Vid införsel av varor är det vanligt att varorna först läggs upp på lager innan de transporteras vidare. Föranmälan lämnas då redan vid uppläggningen.

Om du lämnar föranmälan i transiteringsdeklarationen för varor som lämnar gemenskapens tullområde, måste bestämmelsetullkontoret enligt transiteringsdeklarationen vara detsamma som det sista tullkontoret i det land som transporten går via innan den lämnar EU, det vill säga utfartstullkontoret.

Vid export som avslutas mot transitering, lämnar du föranmälan i exportdeklarationen. Då ska du inte lämna föranmälan i den efterföljande transiteringsdeklarationen.

Vilka uppgifter ska lämnas?

Förutom de uppgifter som krävs för en transiteringsdeklaration tillkommer de uppgifter som krävs för en summarisk införsel- och utförseldeklaration.

Dessutom ska du ange EORI-nummer för vissa aktörer i deklarationen.

Economic Operator Registration and Identification, EORI

När ska uppgifterna lämnas?

Transitering från Sverige

Sjötrafik

 • Container — 24 timmar innan godset lastas på det fartyg med vilket godset ska lämna EU
 • Bulk eller parti — 4 timmar innan fartyget lämnar sista hamn i EU

Observera! Om godset transporteras mellan EU (med undantag av de franska utomeuropeiska departementen, Azorerna, Madeira eller Kanarieöarna) och Grönland, Färöarna, Ceuta, Melilla, Norge*, Island, hamnar i Östersjön, Nordsjön, Svarta Havet, Medelhavet eller samtliga hamnar i Marocko - 2 timmar innan fartyget lämnar sista hamn i EU.

*Sändningar till Norge är undantagna kravet på föranmälan genom ett avtal som slutits mellan EU och Norge. Avtalet innebär att Norge ingår i den så kallade säkerhetszonen. Norge ingår däremot inte i gemenskapens tullområde.

Flygtrafik

 • Minst 30 minuter före avgång från den flygplats där flygplanet lämnar EU

Väg

 • 1 timme före avgång från utfartstullkontoret

Järnväg

 • 2 timmar före avgång från utfartstullkontoret

Transitering till EU

Sjötrafik

 • Container — 24 timmar före lastning i avgångshamn
 • Bulk eller parti — 4 timmar före ankomst

Observera! Om godset transporteras mellan Grönland, Färöarna, Ceuta, Melilla, Norge*, Island, hamnar i Östersjön, Nordsjön, Svarta Havet, Medelhavet eller samtliga hamnar i Marocko och EU (med undantag av de franska utomeuropeiska departementen, Azorerna, Madeira eller Kanarieöarna) - 2 timmar före ankomst till första hamnen i EU:s tullområde.

*Sändningar från Norge är undantagna kravet på föranmälan genom ett avtal som slutits mellan EU och Norge. Avtalet innebär att Norge ingår i den så kallade säkerhetszonen. Norge ingår däremot inte i gemenskapens tullområde.

Flygtrafik

 • Långdistans — 4 timmar före ankomst
 • Kortdistans — senast när flygplanet eller helikoptern lyfter från marken. Kortdistans = flygning som varar mindre än 4 timmar från den sista avgångsflygplatsen i ett tredjeland till ankomsten till den första flygplatsen i gemenskapen.

Väg

 • 1 timme före ankomst

Järnväg

 • 2 timmar före ankomst
Hittade du vad du sökte?
Ja Nej
Vad kan vi förbättra på sidan?
Jag är kvinna man annat Varför frågar vi?
Tack för att du tog dig tid. Ditt svar hjälper oss att förbättra vår webbplats.


Uppdaterad: 2015-07-17

A-Ö  •  Kontakta oss  •  Prenumerera på information  •  Om kakor (Cookies)

Meny