Tullverket

På tullverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Jag förstår
Tullverkets logotyp. Tillbaka till startsidan

Exportbidrag

Du som exporterar vissa jordbruksprodukter kan få exportbidrag. Det kan vara allt från råvara till bearbetade produkter. Exempel på råvaror som du kan få exportbidrag för är kött och ägg. Bearbetade produkter som ger rätt till exportbidrag är bland annat choklad och godis. För närmare information om dina produkter är berättigade till exportbidrag kan du kontakta Jordbruksverket.

Om din vara är bearbetad kan du registrera receptet hos Jordbruksverket. Gör du inte det ska du i stället redovisa ingredienserna på en särskild blankett.

Så får du exportbidraget utbetalt

För att Jordbruksverket ska kunna betala ut exportbidraget kräver de att du kan styrka att din vara är exporterad och har lämnat EU:s tullområde. Det kan du göra med T5-dokumentet. Detta dokument lämnar du till exporttullkontoret och det följer med godset till utfartstullkontoret, som bekräftar exporten. I de fall exporttullkontor och utfartstullkontor är detsamma bekräftar tullen exporten direkt på A-blanketten.

Enhetsdokument med ansökan om exportbidrag, blankett A (Word)Enhetsdokument med ansökan om exportbidrag, blankett A (pdfPDF)
T5-dokument kan beställas från 
ISY Informationssystem AB, order@isydistribution.se, telefon 035-19 75 00).

Redovisning av ingredienser (blankett B, om det krävs)

Så går det till vid exporten

Du ska lämna en föranmälan för besiktning och kontroll till ditt exporttullkontor senast 24 timmar före inlastningens början. Denna föranmälan är en blankett som du kan finna på Jordbruksverkets webbplats. När du exporterar ska du lämna följande handlingar till exporttullkontoret:

  • Anmälan till export samt ansökan om exportbidrag, blankett A
  • T5-dokument
  • Redovisning av ingredienser, blankett B, om det krävs
  • Faktura, eller annat dokument som styrker vilken vara och vilken kvantitet som exporteras
  • Exportlicens. Denna licens utfärdas på elektronisk väg av Jordbruksverket. Du behöver bara hänvisa till licensnumret i fält 44, särskilda upplysningar, på ED.

Du ska förvara exportbidragsvaror lätt tillgängliga och åtskilda från andra varor för att tullen lätt ska kunna genomföra en kontroll. En kontroll kan innebära att varan vägs och räknas. Varorna ska dessutom lastas på ett sådant sätt att transportmedlet eller kollin kan förseglas.

Jordbruksverket

Hjälpte informationen på sidan dig?
Ja Nej
Vad kan vi förbättra på sidan?
Tack för att du tog dig tid. Ditt svar hjälper oss att förbättra vår webbplats.Uppdaterad: 2015-09-07

A-Ö  •  Kontakta oss  •  Prenumerera på information  •  Om kakor (Cookies)

Meny