Tullverket

På tullverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Jag förstår
Tullverkets logotyp. Tillbaka till startsidan

Frågor och svar om Eori

Här får du svar på de vanligaste frågorna som ställs om Eori.

Hur lång tid tar det att få ett Eori-nummer?
Från den 19 oktober 2012 kommer ansökningar som inte kräver manuell handläggning tilldelas Eori-numret automatiskt. Numret meddelas via e-post i regel inom 1 timme efter det att ansökan inkom till Tullverket. Om ansökan inte kan hanteras automatiskt, det vill säga hanteras manuellt, så handlägger vi ansökan så skyndsamt som möjligt och du kan räkna med att få ditt Eori-nummer inom fem arbetsdagar. I det manuella flödet hanteras ansökningar som gäller utländska företag och vissa svenska företag exempelvis de med annan status än Aktiv.

Vad är ett Eori-nummer?
Eori-nummer är ett unikt registreringsnummer som ska användas vid all tullrelaterad verksamhet inom EU, exempelvis import från och export till land utanför EU. De ekonomiska aktörer som har tilldelats ett Eori-nummer finns registrerade i en databas som är gemensam för hela EU. Ekonomiska aktörer etablerade inom EU ska alltid ansöka om Eori-nummer i sitt hemland.

Det finns bara tre undantag från krav på Eori-nummer i de svenska tulldeklarationerna:

  • Privatpersoner som enbart importerar och exporterar varor för eget bruk
  • Ekonomiska aktörer etablerade i ett land utanför EU som importerar varor temporärt
  • Återexport när förfarandekod FF1 börjar med 31.

Kommissionens vägledning om Eori är endast rådgivande för medlemsstaterna, alltså inte bindande. Från svensk sida har vi valt att inte göra undantag från kravet på Eori-nummer för exempelvis ambassader/konsulat och internationella organisationer.

Har vi redan ett Eori-nummer?
Här kan du kontrollera om du har ett Eori-nummer
Skriv SE+organisationsnummer/personnummer till exempel SE5565552121.

Om du har fått en bekräftelse om tilldelat Eori-nummer från Tullverket så har du ett giltigt Eori-nummer. Valideringsverktyget av Eori-nummer på sidan ovan uppdateras tre gånger per dygn, därför kan det dröja innan du kan söka fram ett nyligen utfärdat Eori-nummer där.

Varför syns inte uppgift om namn och adress när jag söker EU-kommissionens sida?
När du ansökte om Eori-nummer fanns möjlighet att undanta publicering. Om du får svaret "This EORI-number is valid" och namn- och adressuppgifter inte visas betyder det att du begärt undantag publicering. Om du vill ändra det så hör av dig till Tullverket.

Varför behöver vi Eori nummer?
Eori-nummer krävs på tulldeklarationer och vid andra tullaktiviteter, exempelvis för ansökningar om tillstånd och certifieringar. Saknas Eori-nummer så tar inte Tulldatasystemet, TDS emot deklarationen och vissa tillstånd kommer inte utfärdas.

Får jag något svarsmeddelande på min ansökan?
När den elektroniska ansökan tagits emot av Tullverket får du ett besked om ärendenummer. När ditt Eori-nummer tilldelats kommer ett e-postmeddelande att skickas till den eller de epostadresser som uppgivits i ansökan. Om du skickar in blankett kommer ett svar när Eori-nummer tilldelats som e-postmeddelande till den eller de e-postadresser som uppgivits i ansökan och om e-postadress saknas kommer beskedet per brev.

Hur ansöker jag om ett Eori-nummer?
Du lämnar en ansökan via webbformulär eller blankett.
Ansökan om Eori-nummer via webbformulär
Ansökan om Eori-nummer via blankett

Ekonomiska aktörer etablerade i någon av EU:s medlemsstater ska alltid ansöka om Eori-nummer i sitt hemland. Ekonomiska aktörer etablerade i land utanför EU kan själva välja i vilken av EU:s medlemsstater de vill ansöka om Eori-nummer. En ekonomiska aktör ska endast ansöka om Eori-nummer i en medlemsstat.

När får jag mitt Eori-nummer?
Om ansökan kan behandlas automatiskt tilldelas i regel Eori-nummer inom en timme. Om ansökan måste behandlas manuellt får du ditt Eori-nummer inom 5 arbetsdagar.

Får jag något meddelande när Eori-numret är registrerat?
Ett meddelande om tilldelat Eori-nummer skickas antingen via epost eller med post beroende på hur ansökan har lämnats. Det är viktigt att skriva en tydlig epostadress.

Hur ser Eori-numret ut?
Ett Eori-nummer består av ISO-landkod (2 tecken) från någon av EU:s medlemsstater + max 15 tecken. Ett i Sverige tilldelat Eori-nummer består av landkoden SE + 10 siffror. För ekonomiska aktörer etablerade i Sverige är de tio siffrorna vanligtvis organisationsnummer eller för privatpersoner/enskilda firmor personnummer, till exempel SE5561234711.

Det finns bara tre undantag från krav på Eori-nummer:

  • Privatpersoner som enbart importerar och exporterar varor för eget bruk.
  • Ekonomiska aktörer etablerade i ett land utanför EU som importerar varor temporärt
  • Återexport när förfarandekod FF1 börjar med 31.

Vad kostar det att få ett Eori-nummer?
Det kostar ingenting att ansöka om och tilldelas ett Eori-nummer.

Hittade du vad du sökte?
Ja Nej
Vad kan vi förbättra på sidan?
Jag är kvinna man annat Varför frågar vi?
Tack för att du tog dig tid. Ditt svar hjälper oss att förbättra vår webbplats.


Uppdaterad: 2016-03-04

A-Ö  •  Kontakta oss  •  Prenumerera på information  •  Om kakor (Cookies)

Meny