Tullverket

På tullverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Jag förstår
Tullverkets logotyp. Tillbaka till startsidan

Handel med Åland

Åland är med i EU:s tullunion men har valt att inte vara med i skatteunionen.

Det finns även andra länder och områden inom EU som är utanför skatteunionen. Dessa områden brukar kallas skattefriområden. I skattehänseende innebär det att samma regler gäller för handel med Åland som med handel med länder utanför EU. Du måste därför anmäla varor som du skickar mellan Sverige och Åland till tullen.

Svenska och finska tullen har ett samarbete som innebär att finska tullen införsel- och utförselklarerar alla varor för svensk räkning. Du behöver därför bara stanna vid en tullstation, nämligen på Åland. Vid exempelvis utförsel från Sverige till Åland via Grisslehamn kör du direkt ombord på färjan och vid ankomsten till Eckerö lämnar du både den svenska utförseldeklarationen och den finska införseldeklarationen.

Transitering

Huvudregeln är att alla varor som du transporterar mellan Sverige och Åland ska transiteras. Undantaget är om du skickar varor mellan Grisslehamn-Eckerö eller Kapellskär-Mariehamn.

För att anmäla varorna till transitering ska en transiteringsdeklaration skickas in via NCTS, New Computerised Transit System. För att tala om att det är varor som transiteras enligt tullförfarandet intern gemenskapstransitering ska koden T2F anges i transiteringsdeklarationen.

Om du inte har tillgång till systemet att skicka elektroniska transiteringsdeklarationer kan du istället anlita ett ombud som har tillgång till NCTS. 

Import

När du för in varor till Sverige från Åland ska den åländska exportören eller dennes ombud utförselklarera och transitera varorna. En faktura utan moms ska skickas med sändningen. Svensk importmoms redovisar du i företagets momsdeklaration till Skatteverket. Är företaget inte momsregistrerat betalar du i stället momsen till Tullverket.

Export

Om du för ut varor från Sverige till Åland ska du eller ditt ombud utförselklarera och transitera varorna. Till sändningen bifogar du en faktura utan svensk moms. När varorna kommer till Åland ska de tullklareras och finsk moms ska betalas. 

Hittade du vad du sökte?
Ja Nej
Vad kan vi förbättra på sidan?
Jag är kvinna man annat Varför frågar vi?
Tack för att du tog dig tid. Ditt svar hjälper oss att förbättra vår webbplats.


Uppdaterad: 2014-11-19

A-Ö  •  Kontakta oss  •  Prenumerera på information  •  Om kakor (Cookies)

Meny