Tullverket

Ledigt jobb

Tullverket söker operativ handläggare till klareringsverksamheten

Vill du arbeta i en myndighet som gör skillnad i samhället och ha meningsfulla och intressanta arbetsuppgifter inom handel och tullhantering? I så fall är Tullverket något för dig.

Tullverkets kärnverksamhet är indelad i två avdelningar, Effektiv handel och Brottsbekämpning. Effektiv handel hanterar all in- och utförsel av varor och transporter.  

Kompetenscenter Klarering utgör den del inom Effektiv handel som ansvarar för att rätt tull och andra avgifter tas ut för de varor som förs in och ut ur landet, samt för kontrollen av att in- och utförselreglerna följs. Totalt i Kompetenscenter Klarering ingår ca 230 tjänstemän varav 23 är chefer.

Huvudsakliga arbetsuppgifter

Som operativ handläggare inom klareringsverksamheten fattar du dagligen många myndighetsbeslut. Dina arbetsuppgifter består av att kontrollera tulldeklarationer för gods som omfattas av tullbestämmelserna. Handläggaren säkerställer att företag och privatpersoner efterlever tullbestämmelserna. Med stöd av ett gränstullsamarbetsavtal med Norge utförs arbete för båda länderna på expedition.

Som operativ handläggare arbetar du mycket självständigt och arbetet utförs i ett flertal elektroniska system. Arbetet kan innebära både expeditionsarbete och back-office arbete där du kommer i kontakt med människor från olika länder. Det innefattar även mycket telefonkontakt med speditörer, företag, privatpersoner och andra myndigheter. 

Arbetet innefattar även ständigt nya frågeställningar och situationer vilket innebär att handläggaren behöver vara både flexibel och problemlösande. Vi arbetar såväl i grupp som individuellt. I arbetsuppgifterna kan det förekomma intern undervisning inom ditt arbetsområde. Arbetet är en heltidstjänst med skifttjänstgöring enligt ett rullande schema då klareringsexpeditionen har öppet dygnet runt 24/7.  

Vi söker dig som har: 

 • avslutad gymnasieutbildning med lägst betyget Godkänd/3 i Matte B, Engelska B och Svenska B samt minst 5 års dokumenterad erfarenhet av tullrelaterat arbete under de senaste 10 åren

och/eller:

 • avslutad kvalificerad Yrkesutbildning / Yrkeshögskoleutbildning inom spedition, logistik, ekonomi, juridik, alternativt studier om minst 60 poäng / 90 högskolepoäng inriktning inom spedition, logistik, ekonomi, juridik, statsvetenskap.

Du skall dessutom ha:

 • god förmåga att uttrycka sig på svenska och engelska, både i tal och skrift
 • svenskt körkort, klass B för personbil.

Meriterande om du har:

 • arbetslivserfarenhet av handläggning eller ärendeadministration från annan offentlig verksamhet, alternativt liknande arbetsuppgifter inom privat näringsliv
 • arbetslivserfarenhet inom speditionsbranschen eller från verksamhet som arbetar med utrikeshandel
 • erfarenhet av arbete inom service eller liknande arbetsuppgifter, till exempel arbete med kundkontakter
 • erfarenhet av pedagogiskt arbete
 • erfarenhet av arbete inom Tullverket Effektiv handel, efter EU inträdet
 • ett  tredje språk, utöver svenska och engelska
 • goda IT kunskaper
 • god förståelse i norska.

Personliga egenskaper

Arbetet kräver att du som person har stor social kompetens och god samarbetsförmåga. Du är ansvarstagande, serviceinriktad, har integritet och kan utifrån givna ramar självständigt verka inom ett område och våga ta egna initiativ. Andra viktiga egenskaper är att du har förmåga att hantera stora arbetsmängder och prioritera det väsentliga, samt att kunna lösa problem och ta beslut med bra kvalitet. Vidare är det viktigt att du är noggrann och att du har gott omdöme.  

Som medarbetare i Tullverket är du professionell och arbetar enligt vår värdegrund, ansvarstagande, helhetssyn och nytänkande. 

Vid rekryteringen kommer vi att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper. 

Anställning och utbildning

Under ditt första halvår som anställd kommer du att genomgå en grundutbildning där teori varvas med praktik. Utbildningen kommer genomföras framförallt på din anställningsort som distansutbildning. Det förekommer även närvaroträffar som kan ske på annan ort, vilket kommer att medföra vissa resor och övernattningar. 

Anställningen är ca sex månaders elevanställning. Efter godkänd utbildning erbjuds en tillsvidareanställning om inget annat avtalas. Individuell lönesättning tillämpas. 

Vi tycker att det är viktigt med balans mellan arbete och privatliv och våra förmåner omfattar bland annat friskvård, subventionerade läkemedel och goda semester- och pensionsvillkor. 

Övrigt

PER 2017-597.

Placeringsort: Eda.

Tillträdesdag: 26:e mars 2018.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Innan en anställning kan komma i fråga kommer du att drogtestas och vi kommer att begära att du lämnar ett utdrag från polisens brotts- och belastningsregister (PBR-utdrag). 

Tullverket värdesätter de kvaliteter som en jämn könsfördelning och etnisk mångfald tillför. 

För mer information och ansökan 

För att kunna söka tjänsten måste du bifoga betyg som styrker dina studier. Betygen bifogas som en PDF-fil. 

Har du frågor om tjänsterna är du välkommen att ringa Teresia Fredlund Woronin, tel. 0573-295 19. För frågor om rekryteringsprocessen går det bra att ringa Tullverkets PA-support, tel. 060-67 25 85.

Fackliga företrädare är för OFR-P/TULL-KUST, Mats Hansson, tel. 031-63 38 86 och för Saco-S, Anneli Mannerbjörk, tel. 031-63 37 06. 

Din ansökan med ett medföljande personligt brev samt CV/Meritförteckning, ska ha inkommit till Tullverket senast den 22:a oktober 2017.Du ansöker via det elektroniska ansökningsformuläret här nedan.

 

 


Ansök här


Hjälpte informationen på sidan dig? *Jag ärUppdaterad: 2017-01-17